STANNEMAN.
HOE HET
BEGON…

Na wat opzoekwerk op het internet, heb ik de wijze beslissing genomen lid te worden van de bier- en wijngilde ‘Het alternatief’ in Langdorp. De leden van deze gilde gaven kosteloos al hun brouwgeheimen vrij. Ze gaven workshops en een volledig theoretische uiteenzetting van het brouwproces.

Ondertussen begon ik in de garage aan de bouw van een eigen brouwinstallatie. De eerste recepten werden geschreven en het experimenteren kon beginnen.

Het nostalgische Stanneman logo
waar het allemaal mee begon!

Na enkele jaren was de honger naar extra kennis te groot en heb ik me ingeschreven bij Syntra Leuven voor de opleiding ‘zythologie’. Mijn eindwerk: Commercialiseren van eigen gebrouwen bier en het opstarten van een  brouwerij’. Na het beëindigen van de cursus zythologie had ik een heleboel interessante mensen in de bierwereld leren kennen waardoor ik besloten had een zeer geslaagd proefbrouwsel te commercialiseren.

Een tiental jaar geleden kreeg ook ik,
Erwin Vermeulen de brouwmicrobe te pakken.

Het was een pikzwart bier met als basisrecept een Russian Imperial Stout. Door commerciële overwegingen is deze wat bijgeschaafd tot een zeer donker bier welke neigt naar een stout. Daar dit bier zoveel meer was dan een gewone dubbel werd hij ‘extra dubbel’ genoemd. Stanneman Extra Dubbel.

 

IK HAD INTUSSEN BESLOTEN, AL MIJN BIEREN NAAR EEN
ANDERE GROTE LIEFDE VAN MIJ TE NOEMEN, MIJN ZOON STAN. 

Het idee om ervoor te zorgen dat Stan op zijn 18e overal zijn eigen bier zou kunnen drinken, leek mij het mooiste geschenk dat een vader zijn opgroeiende zoon kan geven…

Na het opstarten van de bierfirma ‘Stanneman’ ging ik op zoek naar een brouwerij en kwam terecht bij Brouwerij Pirlot in Zandhoven. In de zomer van 2016 deed ik mee aan de bierwedstrijd ‘To beer or not to beer’ van Vayamundo. Opdracht, brouw een blond bier met een begindensiteit van maximum 1060 en een kleur van maximum 15 EBC.  Opdracht aanvaard en met glans gewonnen. Stanneman Blond was geboren. 

Na een goed gesprek met een brouwer van een topbrouwerij op het bierfestival Zhytos 2018 kreeg ik het idee een bier te brouwen met de methode dubbel inmaischen. Met andere woorden bier maken met bier i.p.v. met water. Hierdoor verkregen we een klepper van 13 Vol.%alc. De alcohol goed verstopt door het speciale brouwprocedé. Stanneman Silent Killer was de naam. Een schot in de roos!!.

Aangezien het brouwproces voor Stanneman Silent Killer echter enorm tijdrovend en duur was, was ik genoodzaakt uit te wijden naar een andere brouwerij. 

Ondertussen kreeg ik uit onverwachte hoek hulp toegereikt door twee enorm gemotiveerde bierliefhebbers, Tim en Joris. Team Stanneman was geboren.

Tim houdt zich vooral bezig met verkoop en het creatieve terwijl Joris enorm sterk is op zakelijk vlak met een missie.

 

ONS DOEL:
STANNEMAN BIER BROUWEN
IN ONZE EIGEN BROUWERIJ!